Församlingens historia

Melleruds Missionsförsamling 1882-2002 – 120 år

Den 29 jan. 1882 bildades församlingen av minst 17 personer. Man var då samlade i en samlingssal som fanns i Ludvig Kirbacks hus vid Vattenkullen i Mellerud. salen fanns på första våningen i husets östra del (mot järnvägen) och hade en egen ingång från gatan. Det var i första hand köpmännen Gustaf Eriksson Fredlund och Aron Johansson Ahlberg, samt guldsmeden Kirback som tog initiativ till att församlingen bildades. Tillsammans med Ludvigs bror Robert utgjorde de den första styrelsen.

Den 25 mars 1886 invigdes Missionshuset, som sedan man byggt trapptornet 1933 kallas Missionskyrkan. den 26 mars 1886 bildades DM – Dalslands Missionsförening i Missionhuset. Detta senare har gjort att DM:s historia i mångt och mycket även är Missionsförsamlingens, eftersom så gott som alla årsmöten under de första 80-90 åren hölls i vår kyrka. DM kallade bl. a. våra missionsföreståndare som talare: P. P. Waldenström, Janne Nyrén, Axel Andersson och Johan Gustavsson.

Vi fick inte lagfart på fastigheten förrän 1912 – länsstyrelsen vägarade att godkänna det första namnet: Guds Församling i Mellerud!

Våra tre pionjärer: Gustav Fredlund, Ludvig Kirback och Aron Ahlberg,
tyvärr emigrerade Kirback med sin familj redan 1891 och det finns
inget kort på honom.

Pastor Samuel [Peterson] blev församlingens förste pastor
1908-1920. När han var i 20-årsåldern emigrerade han till Amerika.
Där blev han frälst och utbildad till pastor.
Samuel var son till pastor A. W. Pettersson som var
reseombud för Värmlands Ansgariförening och bodde i Mellerud.